Hedendaags

Alem is gelegen op een schiereiland. Tot 1958 hoorde het bij de gemeente Alem, Maren en Kessel. De dorpen Maren en Kessel werden toen bij de gemeente Lith gevoegd en bleven dus in Noord-Brabant liggen, terwijl Alem in Gelderland kwam te liggen. De oorzaak van deze deling lag in een verplaatsing van de Maas, waardoor Alem niet meer aan de Noord-Brabantse maar aan de Gelderse kant van de Maas kwam te liggen.

Route naar Alem
Er zijn twee manieren om dit pittoreske dorp binnen te komen. En als je via de veerpont komt, ben je uiteraard afhankelijk van de vaartijden. De Jan Klingenweg is daarom de meest gebruikte verkeersader om Alem nader te verkennen. Bij binnenkomst over deze weg trekt het kunstwerk op de rotonde (de rotonde bij Alem in de volksmond) meteen de aandacht. In 2003 is de bijzondere creatie van kunstenares Maria Roozen uit Arnhem geplaatst. Het zijn twee witte en een bruin ei in reuzenvorm, als ware het een nestje.

Zeker een bezoek waard!
Het dorp telt 640 inwoners. De twee kerken, waarvan in één het Nederlands Dakpannenmuseum is gevestigd, zijn zeker een bezoek waard. Ook het bloeiende meidoornlandschap is prachtig om te zien. De meidoornhagen zijn ooit aangeplant als alternatief voor duur prikkeldraad, en zijn zeer geschikt om de koeien binnen het perceel te houden.

Basisschool Sint Odrada houdt de leefbaarheid nog in het dorp en de fanfare maakt al 45 jaar met veel Alemers muziek. Jong en oud doet immers mee.  Hetzelfde geldt voor de voetbalvereniging die al meer dan 80 jaar bestaat.
En in de zomer kent Alem het festival Alempop en het "soepenfestival", naar een Frans idee, waar heel Alem voor uit loopt!

bron: website Gemeente Maasdriel

 

 

Alem    Alem
Alem    Alem