Slipjacht

De traditionele slipjacht in Alem op oudejaarsdag behoort tot de kleinere en lichte jacht, waar de afsluiting van het jaar wordt gehouden met veel gezelligheid, oliebollen en sherry.
De Sonneurs begonnen te blazen en het openingswoord van loco burgemeester John leijdekkers kon beginnen.
Hierna blaasde de Sonneurs de jacht aan en 15 paarden van de Koninklijk Nederlandsche Jachtvereeniging gingen uit het hele land, voor twee runs achter de 20 koppels honden aan tot aan de Kill.

{youtube}atKBgZ0oUmI{/youtube}

Traditie
Ondanks de sneeuw hadden ze het goed getroffen met het weer, de paarden met sneeuwbeslag hadden nergens last van en ook voor de honden was de grond niet te hard. Bij deze lichte jacht zonder sloten is het zeer mooi te zien hoe kinderen die vroeger door oud-leden werden meegenomen; nu groot zijn en hun eigen kinderen meenemen. In Oktober starten ze met de oefenjacht, 1e zaterdag van november is de Hubertusjacht en tevens opening van het seizoen waarbij de ruiters weer in rode jassen te zien zijn ( de rode jas krijgt men van de master en moet men eerst verdienen), eens in de vijf jaar is er een Jubileumjacht.

Onze Koninklijke Club waarvan er maar één is, bevind zich in Leusden en bestaat 90 jaar De vereniging heeft een goede organisatie, veel knowhow, met goede en grote lijnen en dit proberen we ook hoog te houden.

Iedere woensdag en zaterdag wordt er een jacht georganiseerd waarbij je per jaar op zo’n 40 jachten komt.
1 a 2 dagen van te voren wordt de route uitgezet door jachtcomité en kennelhustman.

We hebben in totaal 39 koppels honden ( 87 honden ) en 20 pups. Bij een makkelijke jacht nemen we jonge honden mee, bij een moeilijke jacht oudere honden. Naast de gebruikelijke goede verzorging, zorgen we zeer goed voor onze honden en zijn ook zeer zuinig op de landbeheerders, want zonder deze twee bestaat er geen jacht. De honden staan te popelen totdat ze worden losgelaten en lopen 100 meter voor de paarden uit achter een vossenspoor die leid tot de kill.

De master jaagt de honden en de equipache ( twee whipperinnen )zijn verantwoordelijk voor de honden.